Anders eten begint met anders denken

Groeicursus

Cursus ervaringsleren voor 18-plussers met een eetstoornis

Voor wie?

Ben je een 18-plusser? Ben je een vrouw? Is eten soms meer een vijand dan een vriend? Ben je bereid om naar jezelf te kijken en verder te groeien om een zicht te krijgen op je eigen functioneren?

dan hebben wij jou hier iets boeiend te bieden…..

Wat?

Voor de 6de maal organiseert de v.z.w. Saltare een vijfdaagse ‘groeicursus” in samenwerking met Outward Bound. Deze organisatie is reeds sinds 1977 een vormings- en trainingscentrum dat gelooft in het groeiproces van iedere persoon. Het specifieke aan Outward Bound is het aanwenden van ongekende, avontuurlijke en uitdagende opdrachten in een natuurlijk kader of in een sociale omgeving. ‘A mind that is streched by a new experience can never go back to its old dimensions’ is dan ook het basisidee. Het project wordt gesteund door de KHLeuven, departement Gezondheidszorg en Technologie (opleiding voedings- en dieetkunde) en Outward Bound en de provincie Vlaams Brabant.

Door het ervaringsleren krijg je zicht op jezelf en op de betekenis van eten.

Saltare folder 2015 groeicursus 6

Door een beter inzicht te krijgen in zichzelf en de problematiek van de eetstoornis, kan men anders gaan denken over de problematiek en hierdoor veel gemakkelijker de kracht vinden om slechte eetgewoonten te doorbreken. “We doen dit niet omdat het ‘moet’, maar omdat we het zelf ‘willen’, omdat we inzien dat het ook anders kan… we werken niet op ‘karakter’, maar op ‘inzicht’.” Door terug in onszelf te geloven, onszelf te zien zoals we werkelijk zijn, meer zelfvertrouwen te krijgen, kunnen we verder groeien in ons genezingsproces. Ervaringsleren is een ideale manier om op korte tijd dit inzicht te verkrijgen.

Veel mensen met eetproblemen hebben een lage zelfwaardering: ze hebben de neiging zichzelf op een negatieve en kritische manier te beschrijven alsook om de zwakke punten te overdrijven en de sterke punten af te zwakken. Problemen met zelfwaardering dragen vaak bij tot de eetproblemen. Een beter zelfbeeld is een essentieel fundament om uit de eetstoornis te geraken. Door effectief te ervaren dat je meer bent dan je wel denkt, dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt, kan een stevige basis gevormd worden om uit de eetstoornis te geraken.

Bij een gestoord eetgedrag is er ook een duidelijk onevenwicht rond grenzen. Of men legt de lat veel te hoog, niet alleen op het gebied van eten, maar ook vaak op andere vlakken, of men kan geen grenzen respecteren. Hoe dan ook: leren omgaan met grenzen, grenzen bewaken op een gezonde manier is een voorwaarde om terug te kunnen evolueren tot een normaal eetgedrag.

Doelgroep

We willen een groep van maximum 10 volwassen vrouwen (18+)  die ambulant behandeld worden en op de ene of de andere manier met eten in de knoei zitten.  We denken aan anorexia nervosa, boulemia, eetbuistoornis en emotionele eters. Vooraf zal er een duidelijke screening plaatsvinden, zowel op medisch vlak als op vlak van de eetstoornis zelf. Dit is zeker nodig, gezien de problematiek en de mogelijke fysieke beperkingen van de groep.

We voorzien een actief programma, afgestemd op de noden en kenmerken van de groep.

Er zal zeker aandacht zijn voor een goede begeleiding van de eetmomenten. De maaltijden worden bereid in samenspraak met de diëtisten.

Eetmomenten kunnen behoorlijk wat stress meebrengen. Vandaar zullen er genoeg ontspanningsmomenten ingebouwd worden.

Zelfwaardering en zelfvertrouwen

Zelfwaardering als fundamentele bouwsteen voor het eigen geluk

De juiste motivatie als onontbeerlijke motor voor het veranderingsproces

Zelfvertrouwen –het geloof in eigen kunnen- noodzakelijk om te komen tot het activeren van een vastzittend proces.

Wat met bewegen , te veel, te weinig…. hoe leer je grenzen respecteren

Het valt gezien de problematiek wel eens moeilijk om de concentratie vast te houden

Emoties geven kleur aan het leven. Kan jij je eigen kleur kiezen?

Waar en wanneer?

Cursushuis Rue Covis 19, 5170 Lustin van 6 tot en met 10 april 2015

Interesse??

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek

Emmy Velghe
Rozenlaan 20 b
2242 Pulderbos
03/464.04.09
emmy.velghe@scarlet.be

Daalstraat 79
1790 Teralfene
0477/35.33.99

We duimen voor jullie gezondheid!

Emmy, Ilse, Lien en Koen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *