Hardlopen of slakkengangetje

Wie hardloopt voor de gezondheid, hoeft zich daarvoor niet in de verzuring te rennen. Integendeel, amper vijf minuten per dag hardlopen – aan een traag tempo bovendien – is voldoende om het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verminderen.

Dat lichaamsbeweging de gezondheid bevordert, wordt algemeen aanvaard. Minder duidelijk is de hoeveelheid lichaamsbeweging die daarvoor nodig is, en aan welke intensiteit we dan wel moeten bewegen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan wekelijks minimaal 150 minuten gematigd intensief te bewegen (wandelen of fysieke karweitjes thuis) of 75 minuten zeer intensief (hardlopen bijvoorbeeld). Steeds meer studies suggereren echter dat er ook onder dat advies positieve gezondheidseffecten optreden.

De resultaten van een recent, grootschalig onderzoek door de American College of Cardiology doen zelfs vermoeden dat hardlopen aan een slakkengangetje gezonder is dan keihard rennen, zolang je maar vaak genoeg in beweging bent – bij voorkeur elke dag een beetje. De onderzoekers volgden 55.137 volwassenen tussen 18 en 100 jaar over een periode van 15 jaar. Ze hielden een dagboek bij met daarin hun loopgewoontes. Tijdens de studieperiode overleden 3.413 deelnemers, waaronder 1.217 aan hartfalen. Hardlopers hadden dertig procent minder kans om te sterven aan gelijk welke oorzaak, en 45 procent minder kans om te sterven aan een hartaandoening dan niet-hardlopers. De hardlopers leefden ook gemiddeld drie jaar langer dan de niet-hardlopers. Vooral de frequentie blijkt een belangrijke factor: deelnemers die dagelijks een klein eindje aan een rustig tempo hardlopen, genieten meer gezondheidsvoordelen dan zij die een paar keer per week stevig doorjassen. (kv)

Succes

Wij duimen voor jouw gezondheid!

Koen, Emmy, Ilse en Lien