Het perfecte wapen tegen stress!

Buikademhaling is een eenvoudige en efficiënte manier om stress beter te hanteren. Bovendien is het een methode die je altijd en in iedere situatie kunt toepassen: je adem heb je altijd bij je.

Mensen gebruiken vaak de “borstademhaling” waarbij we vooral de borst gebruiken om lucht in onze longen te zuigen. Dit levert vlug zuurstof, maar de ademhaling is oppervlakkig en snel. Borstademhaling gebruiken we vooral wanneer we plots een fysieke inspanning moeten leveren, maar ook wanneer we opgejaagd of angstig zijn. “Buikademhaling” zorgt ervoor dat we dieper en rustiger ademen.

Bij buikademhaling gebruik je het middenrif om lucht in de longen te zuigen. Het gevolg van buikademhaling is dat je je meer ontspannen gaat voelen en stress beter de baas kunt.

Het kan ook helpen bij hyperventilatie.

Zo ga je te werk:

  • Ga makkelijk zitten of liggen.
  • Leg een hand op je buik en voel hoe je buik op en neer gaat; adem door je neus in en laat de buik opbollen.
  • Je voelt dat de ademhaling tegen je hand duwt; adem kalm uit en voel hoe je buik weer ruimte geeft aan je hand; je hoeft niet te letten op je ademhaling, alleen maar op de beweging van je buik. Als dit niet meteen lukt, leg dan een boek of iets zwaars op je buik, probeer het boek met je buik omhoog te duwen.
  • Wanneer dit lukt, tracht dan wat langer uit te ademen dan in te ademen; wacht even voordat je weer inademt. Je kan dit via volgende instructie: inademen gedurende 3 tellen – 1 tel vasthouden – uitademen gedurende 4 tellen – 1 tel vasthouden.
  • Doe dit gedurende een vijftal minuten. Oefen dit enkele keren per dag, ook zonder je hand op je buik te leggen. Probeer geleidelijk aan om ook buikademhaling toe te passen terwijl je strijkt, naar een spannende film kijkt, op een vergadering of tijdens een examen.

Heb je het moeilijk om het zelf aan te leren, vraag dan raad aan je kinesitherapeut of osteopaat.

Wij duimen voor jouw gezondheid!

Emmy, Lien, Ilse en Koen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *