Je veerkracht actief versterken.

Veerkracht = opgewassen tegen tegenspoed!

Veerkracht is het vermogen om stressreacties in goede banen te leiden en er op een constructieve manier gebruik van de maken – een vermogen dat van cruciaal belang is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ook bij succes is veerkracht vaak een cruciale factor. Bij alles wat we ondernemen, krijgen we vroeg of laat te maken met tegenslagen. Mensen die daar op een productieve manier mee om weten te gaan, boeken de meeste vooruitgang.

We kunnen onze veerkracht zelf actief versterken. Goede methoden hiervoor zijn onder andere:

  • Proberen negatieve gebeurtenissen in een ander licht te zien: ga verstandig om met je emoties! Het gaat erom de betekenis van een onaangename gebeurtenis zodanig te herinterpreteren dat je ze als minder negatief ervaart. Daardoor worden de fysiologische en emotionele reacties op de gebeurtenis minder hevig.
  • Positieve emoties versterken: ja, het glas is halfvol. Als je echt je best doet om je positieve emoties te versterken, heb je niet alleen minder last van negatieve emoties, maar ben je ook beter in staat na een moeilijke periode weer helemaal de oude te worden.
  • Zorgen dat je lichamelijk fit bent: zweet je kopzorgen eruit. Fysieke oefeningen verbeteren het concentratievermogen, het vermogen om te plannen en beslissingen te nemen en het geheugen!
  • Uitdagingen aangaan: zet een stapje uit je comfortzone. Als je steeds moeilijkere uitdagingen aangaat, leer je geleidelijk om te gaan met steeds hogere doses stress.
  • Een hecht sociaal netwerk onderhouden: steun van onze medemensen heeft zo’n krachtig effect omdat het ons zelfvertrouwen versterkt, een vangnet biedt voor het geval dat we vallen en ons sterkt in de overtuiging dat we in staat zijn moeilijkheden te overwinnen. Dit leidt ertoe dat we eerder geneigd zijn actief op zoek te gaan naar een oplossing voor problemen dan passief uitdagingen uit de weg te gaan.
  • Een voorbeeld nemen aan mensen met een grote veerkracht: zolang er leven is, is er hoop! Zoek in uw sociale omgeving naar mensen die na tegenslagen snel weer op de been zijn, want van hen kunt u iets leren!

We duimen voor je gezondheid!

Lien, Emmy, Ilse en Koen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *