VAKANTIE – NO STRESS

Tips om het meeste uit je vakantie te halen!

Die paar weken per jaar waar we zo naar uitkijken en zo veel van verwachten zijn dikwijls om voor je het weet. Maar met de juiste ingesteldheid en een paar eenvoudige tips haal je alles uit je vakantie wat erin zit.

No stress

Je vakantie hoort te starten zodra je thuis de deur achter je dichttrekt. Met pakweg een rit van duizend kilometer (beeld je de ‘zijn we er bijna’-vragen er gerust bij) is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kunnen kleine dingen een wereld van verschil maken. Probeer bijvoorbeeld niet om in zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk kilometers af te malen maar boek een gezellige b&b ongeveer halverwege je traject, stop op plekjes met een mooi uizicht, een lokaal marktje,.. ontspannen begonnen is half gewonnen!

Je eigen ritme

Niet moeten haasten is voor veel mensen het pluspunt van vakantie! Doe je horloge af zodra je op je bestemming aankomt en laat je biologische klok het tempo bepalen: pas opstaan uit je strandstoel wanneer je maag knort en niet omdat je lunchpauze begint, pas gaan slapen wanneer je moe bent en niet om scherp te staan voor die belangrijke meeting morgenvroeg. Misschien niet haalbaar je hele vakantie lang – je wilt waarschijnlijk ook nog wel wat leuke activiteiten ondernemen die nu eenmaal uurgebonden zijn – maar probeer het minstens 48uur vol te houden en je zal versteld staan van het effect!

Bewust beleven

Overloop ’s morgens samen met je reisgenoten ieders top 3 van de vorige dag. Door ervaringen te delen geniet je er intenser van, en door te luisteren naar de meest memorabele momenten van de rest van je gezelschap zie je bepaalde gebeurtenissen soms in een ander licht. Je creëert op deze manier ook een gemeenschappelijke belevenis, en gedeelde pret is dubbele pret.

De laatste dag

Onderzoek heeft uitgewezen dat de laatste dag van de vakantie in belangrijke mate bepaalt met welk gevoel je op die vakantie terugkijkt. Besteed dus extra aandacht aan die dag, en zorg ervoor dat hij helemaal in het teken staat van ontspannen en genieten! Reserveer het inpakken van je koffers dus voor de voorlaatste dag, en plan op de laatste dag nog een fijne activiteit!

(zie De kunst van het vakantievieren – Jessica de Bloom (Boom, 2012).

We duimen voor jouw gezondheid!

Lien, Emmy, Ilse en Koen.