Omega-3 voorkomt de bijwerkingen van ontstekingsremmers.

Niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) – aspirine, ibuprofen, diclofenac, indometacine, meloxicam, naproxen en celecoxib – worden veel voorgeschreven als pijnstillers, als ontstekingsremmers en als bloedverdunners, maar ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben, met als gevaarlijkste een verhoogd risico op hartaanval en beroerte.

Een andere veel voorkomende bijwerking van NSAID’s is beschadiging van het slijmvlies van het maagdarmkanaal, wat kan leiden tot maagdarmklachten, maagdarmzweren en – bloedingen, soms zelfs met dodelijke afloop. Dat is in de medische wereld goed gekend. Om schade aan de maag te voorkomen worden daarom tegelijkertijd maagzuurremmers zoals omeprazol (Losec), ranitidine (Zantac) of cimetidine (Tagamet) voorgeschreven. Maar deze hebben zelf bijwerkingen, omdat ze de aanmaak van maagzuur remmen. Een gebrek aan maagzuur vermindert de opname van mineralen en vitamine B12 en verhoogt het risico op infecties, osteoporose en psychiatrische en neurologische aandoeningen.

Uit onderzoek blijkt dat omega-3 vetzuren deze twee ernstige bijwerkingen van NSAID’s – maagdarmschade en verhoogd risico op hartaanval en beroerte – kunnen voorkomen wanneer ze gelijktijdig ingenomen worden. Men is daarom volop bezig met het ontwikkelen van NSAID’s waar al omega-3 aan toegevoegd is.

Omega-3 vetzuren beschermen het slijmvlies van het maagdarmkanaal even goed tegen beschadiging als omeprazol, maar dan zonder de ongewenste bijwerkingen. Bovendien zijn het zelf ook ontstekingsremmers, pijnstillers en bloedverdunners.

Bronnen van omega-3

Vette vis, schaal- en schelpdieren, algen, noten en zaden, vlaszaad, hennepzaad, chiazaad, walnoten, waterkers, sojabonen, donkergroene bladgroenten

Visolie, krillolie, algenolie, vlaszaadolie, perilla olie, …

Andere stoffen die schade aan het maagdarmslijmvlies voorkomen: zwavelhoudende stoffen uit broccoli (sulforafaan, indol-3-carbinol), N-acetylcysteïne, curcumine, alfa-liponzuur, coënzym Q10, L-carnitine, vitamine B6, B3, vitamine C, vitamine E en vitamine K.

Park JM, Han YM, Jeong M, et. Omega-3 polyunsaturated fatty acids as an angelus custos to rescue patients from NSAID-induced gastroduodenal damage. J Gastroenterol. 2015 Jan 13.

Ianiro G, Franceschi F, Bibbò S, et al. Omega-3 fatty acids: a novel resort against gastrointestinal injury. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2014 Oct;18(20):3086-90.

Pineda-Peña EA, Jiménez-Andrade JM, Castañeda-Hernández G, et al. Docosahexaenoic acid, an omega-3 polyunsaturated acid protects against indomethacin-induced gastric injury. Eur J Pharmacol. 2012 Dec 15;697(1-3):139-43.