POLLEN

De lente begeeft zich in een wisselvallig periode. Droge dagen worden afgewisseld door dagen met buien. Dit betekent dat de hooikoortssituatie van dag tot dag flink kan verschillen. Tijdens droge momenten veroorzaken grassen en kruiden steeds meer overlast, terwijl de overlast door bomen afneemt.

Depressies veroorzaken zo nu en dan buien die over ons land heentrekken en de lucht reinigen van pollen. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat buien vaak een lokaal karakter hebben, waardoor de lucht niet overal en niet op grote schaal gereinigd wordt. Alleen als een flink neerslaggebied overtrekt is er kans op een grootschalig effect. Sommige dagen verlopen geheel droog. De pollendruk kan dan flink oplopen. Zaterdag lijkt voorlopig een vrij gunstige dag te worden, want het is dan bewolkt en regenachtig.

We zijn inmiddels in het graspollenseizoen beland. De buien bevochtigen de bodem en veroorzaken groeizame condities voor zeer sterk allergene grassen en voor matig allergene kruiden. De komende tijd zal de hooikoortsoverlast dan ook flink toenemen. De bloeiperiode van de bomen en struiken komt geleidelijk ten einde.

Wij duimen voor jullie gezondheid!