FROZEN SHOULDER

“Frozen shoulder”

Verstijving van het schoudergewricht kan optreden na een vroegere schouderingreep of kan ontstaan zonder gekende oorzaak of door een miniem letsel opgelopen zonder dat we er iets van voelen. In de beginfase gaat vaak een periode van ‘ontsteking’ vooraf(capsulitis). Dit gaat vaak gepaard met ernstige pijn. Nadien dooft de ontsteking uit, maar de beweeglijkheid blijft sterk verminderd. Het wordt onmogelijk de arm omhoog, achter het hoofd of achter de rug te brengen, ook niet met hulp. De schouder zit vast en doet pijn.

Behandeling.

In de beginfase zullen we vooral de pijn en de ontsteking aanpakken. Ontstekingwerende en pijnstillende medicatie en relatieve rust geven verbetering. Een inspuiting met een cortisone-produkt in het gewricht kan soms toegepast worden. We starten ook rekking-oefeningen om de beweeglijkheid terug te winnen. In de afgekoelde fase ligt de nadruk op kinesitherapie met intensieve stretch-oefeningen en rek van het gewrichtskapsel. Zo proberen we de beweeglijkheid terug te winnen. Deze behandeling is niet van de leukste.

Wij duimen voor uw gezondheid.

Emmy, Lien, Rudi en Koen