Veeleisende baas doorslaggevend bij burn-out.

 door Simon Andries/ DS online 08/03/2016

Niet de leeftijd, het geslacht en de sector zijn doorslaggevend bij een burn-out. Het zijn de eisen van de baas en de sfeer op het werk die stress veroorzaken.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven. In zijn studie onderzocht professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis welke factoren de meeste impact hebben op een burn-out. Het resultaat? ‘Niet de sector bepaalt de burn-out, wel de werkgever’, zegt Godderis. ‘Neem de gezondheidssector. Daar heb je in vergelijking met de andere sectoren misschien iets meer kans op een burn-out. Maar we zien vooral enorme verschillen tussen het ene ziekenhuis en het andere. Het hangt sterk af van werkgever tot werkgever.’

Ook opleiding, leeftijd en geslacht blijken amper mee te spelen als risicofactor. De onredelijke taken die een werkgever oplegt des te meer. Vooral de keuze tussen snelheid en perfectie veroorzaakt frustraties. ‘Denk aan een te strikte deadline voor een taak: je moet snel werken, maar je wil tegelijk grondig tewerkgaan. Dat veroorzaakt enorme stress’, zegt Godderis. Meer autonomie, een goede sfeer onder collega’s en voldoende kansen om jezelf te verbeteren leiden dan weer aantoonbaar tot ‘aangenamer’ werk.

Wij duimen voor uw gezondheid!

Emmy, Lien, Rudi en Koen