Mondmaskers blijven aanwezig

Vanaf 1 oktober wordt er op heel wat plaatsen de mondmaskerplicht afgeschaft. Maar in medische en essentiële settings is dit NIET het geval! 

Vanaf 1 oktober blijft het dragen van het mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar verplicht in volgende omstandigheden:

  • de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens;
  • de zorginstellingen;
  • het personeel, patiënten en de klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen;
  • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen


Deze verplichtingen vormen een federale sokkel die geldt voor het hele land. Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist.

Volgens virologen moeten we rekening houden met plekken waar men de keuze heeft om naartoe te gaan of niet. Een evenement of een feest, daar kan je vrijwillig naartoe gaan of beslissen om thuis te blijven. Voor medische afspraken heb je die keuze niet altijd. Omdat het virus nog veel circuleert, kunnen mondmaskers nog altijd een hulpmiddel zijn, vindt Steven Van Gucht. “Vooral op plaatsen waar essentiële diensten worden verleend.”

Tijdens ons werk als kinesitherapeut komen we met veel mensen van verschillende (kwetsbare) groepen in nauw contact. Aangezien gezondheid ons hoogste doel is, is het onze plicht om onze patiënten en onszelf zo goed mogelijk te beschermen. Onthoud ook zeker dat vaccinatie niet gelijk staat aan geen besmetting meer kunnen oplopen! Respecteer dus zeker ook na 1 oktober alle hygiënische maatregelen in onze praktijk. Met andere woorden, alles blijft voorlopig hetzelfde in onze praktijk.

We blijven duimen voor jullie gezondheid!

Dorien, Rudi, Jean Pierre en Koen.