CVS

ME was de eerste naam die men aan de ziekte gaf. Dit staat voor Myalgische Encephalomyelitis. Mialgia is de spierpijn en Encephalomyelitis is de verspreide ontsteking van hersenen en ruggenmerg.

De nieuwe benaming is CVS, Chronische Vermoeidheid Syndroom. In het engels CFS, Chronic Fatigue Syndrome. Een andere benaming is Chronic Fatigue and Immune Dysfunction Syndrme(CFIDS). In Nederland spreekt men ook van het Postviraal Syndroom of het Universeel Reactie Syndroom.

Symptomen

Een gevoel van totale uitputting, spierzwakte, concentratiestoornissen; klierzwelling, endocriene en neurologische stoornissen, hormonale stoornissen, slaapproblemen, spijsverteringstoornissen, darmklachten, hartkloppingen, duizeligheid, infecties, schimmelinfecties, gewricht- en spierpijnen, depressie, overmatig zweten, vermindering libido, versterkte allergische reacties, ademhalingsstoornissen, voedselovergevoeligheid, enz…

Voor de depressie is er meestal periode geweest van ontremming; superactief, drukke job,stress… Naast de depressie is er het belangrijke probleem van INSOMNIA. Herstel van een normaal slaapritme is prioriteit:

  1. ONSET INSOMNIA = inslaapproblemen door tobben, niet tot rustkomen.
  2. MAINTENANCE INSOMNIA = doorslaapprobleem (vroeg wakker).
  3. TERMINATION INSOMNIA = uitslaapprobleem, ziet op tegen dag die komt.
  4. TOTAL INSOMNIA = totale ontreddering van de slaap, combinatie van 1,2 en 3.

ANGSTproblemen zijn te behandelen VOOR depressie en dwang.

Aanleiding

Ziekte door virusacute stress(verlies partner)-ongeluk-trauma-periode van langdurige emotionele stress-…… Immuniteitsverlies door onregelmatige en ongezonde voeding. Tekort aan slaap. Tekort aan lichaamsactiviteit. Blootstelling bestrijdingsmiddelen. Chemische verontreiniging. Zware metalen. Elektromagnetische straling.

DE VOORNAAMSTE OORZAKEN VAN CVS: symptomen, relaties, diagnosemethodes en behandeling

  • Candida Albicans Syndroom: Candida is een gist die op de huid, in de darm, de vagina en de mond leeft, de candida albicans is van nature een gistcel die deel uitmaakt van de darmflora. Een gezonde darmflora zorgt voor evenwicht. Micro-organismen zoals acidofilus en bifidum, zorgen voor het correct functioneren van de darmflora en belemmeren de overheersing van pathogene elementen. Door diverse oorzaken kan de darmflora haar balans verliezen en de candida-albicans-cellen veranderen tot gistachtige schimmels. In deze parasitaire vorm, vertoont zemicroscopisch kleine myceliadraadjes die het darmslijmvlies en de darmwand kunnen doorboren en op die manier in de bloedbaan terechtkomen: het candidasyndroom dreigt.
  • Hypoglycemie
  • Leaky Gut Syndroom:versterkte allergiën-voedselintoleranties-candida-ontstekingen-mineraaldeficiënties (magnesiumtekort-fybromyalgie) (zinktekort-haarverlies of kaalheid) (kopertekort-hoog cholesterolniveau en osteoarthritis) (calcium,boron,selenium en mangaan-beendergestel)
  • Voedselovergevoeligheden
  • Fybromyalgie
  • HPU

Wat is HPU?

HPU is een erfelijke stofwisselingsziekte, die voornamelijk voorkomt bij vrouwen. De afkorting HPU staat voor hemopyrrollactamurie. HPU is in feite de nieuwe naam voor kryptopyrrolurie, een stofwisselingsziekte die in de internationale literatuur ook wel bekend staat als de ‘mauve factor’ of ‘china doll disease’. HPU is vernoemd naar het stofje dat bij patiënten wordt aangetroffen in de urine: hemopyrrollactam-complex. Dit complex van chemische verbindingen vangt enkele belangrijke bouwstoffen weg:

Vitamine B6: Om exact te zijn: pyridoxaal-5-fosfaat, de ‘actieve’ vorm van vitamine B6. Deze vitamine is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam, zoals de stofwisseling van koolhydraten en vetten.
Zink: Van dit mineraal is onder meer bekend dat het de weerstand vergroot.
Mangaan: Bij onder andere de suikerstofwisseling, darmfuncties en de vorming van kraakbeen is dit mineraal een cruciale factor.

Doordat hemopyrrollactam-complex deze voedingsstoffen aan zich bindt, ontstaan ernstige tekorten in het lichaam. Dit kan leiden tot tal van gezondheidsklachten. De eerste symptomen kunnen overigens al direct na de geboorte ontstaan. Het vitamine- en mineralengebrek kan niet worden opgeheven door het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine B6, zink en mangaan, omdat de tekorten in het lichaam te groot zijn. Met gerichte voedingssupplementen is HPU echter goed te behandelen.

Klachtenpatroon

De ‘waslijst’ met HPU-verwante klachten is enorm: chronische vermoeidheid, menstruatiestoornissen, hypoglykemie, maagklachten, prikkelbare darm, verstopping, diarree, huiduitslag, zwangerschapsklachten, bloedarmoede, verlaagde bloeddruk, hypermobiliteit en gewrichtsproblemen (bekkeninstabiliteit), spierzwakte, terugkerende infecties, verminderde vruchtbaarheid,
overgewicht, spierspasmen, stuipen, krampaanvallen, hart- en vaatziekten, slaapstoornissen, hoofdpijn, migraine, depressiviteit, allergieën en voedselintolerantie. Uiteraard is het niet zo dat iedereen met één of meer van deze klachten ook lijdt aan HPU. Maar naarmate meer symptomen worden herkend, is de kans wel groter dat een HPU-urinetest een positieve uitslag oplevert. Door externe factoren kunnen de tekorten aan vitamine B6, zink en mangaan verder oplopen en de gezondheidsproblemen aanzienlijk toenemen. De belangrijkste belastende factoren zijn stress, de anticonceptiepil, medicijngebruik, een vegetarisch voedingspatroon en andere ziekten (bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer). Veel vrouwen met HPU zijn vermoeid. Vermoeidheid bij HPU kan het gevolg zijn van hypoglykemie, een verminderde levercapaciteit, een laag histamine-gehalte en/of onderactiviteit van de bijnier. Vermoeide HPU-patiënten worden dikwijls verkeerd behandeld of foutief gediagnosticeerd. Een voorbeeld is de ‘rest-diagnose’ chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS of ME). Een deel van de vrouwen die leven met het etiket ‘ME’ of ‘CVS’ heeft in werkelijkheid HPU en is derhalve te behandelen. Ook vrouwen die in de veronderstelling leven dat ze fibromyalgie hebben maar bij wie deze diagnose nooit is gesteld, moeten er rekening mee houden dat ze in werkelijkheid aan HPU lijden.

De behandeling van HPU

Het lijkt er op dat alle symptomen binnen het HPU-klachtenbeeld in principe zijn te voorkomen met tijdige behandeling op basis van voedingssupplementen. Daarnaast zijn ontstane klachten veelal te genezen. De basisbehandeling omvat een dagelijkse capsule met pyridoxaal-5-fosfaat, zink en eventueel mangaan. De gemiddelde behandelingsduur bedraagt negen maanden. De meeste HPU-patiënten worden in de eerste drie maanden van de basisbehandeling vooral psychisch sterker. Het lichamelijk herstel komt pas hierna goed op gang. Bij een sterke histaminedaling zijn meestal aanvullende maatregelen nodig. Wanneer het histamine-gehalte lager is dan 20 microgram per liter, kan een speciale histamine-therapie worden ingezet. Doel hiervan is het gehalte geleidelijk te verhogen, zodat de histamine-gevoeligheid op den duur verdwijnt en een normale situatie ontstaat. Ook hiervoor worden voedingsupplementen gebruikt (zink, foliumzuur, B12, B3-vitamines).