Rugschool

Rugschool. Het opzet bij rugschool is dat je rug opnieuw voldoende belastbaar is en dat je weet hoe je je rug zo weinig mogelijk belast. Een rugrevalidatie ziet er voor iedereen anders uit. Afhankelijk van je klachten volg je een bepaald programma. De duur, het aantal sessies en de frequentie is afhankelijk van de klacht en het programma dat je volgt.

Enkel kinesitherapie

Als je enkel spierversterkende oefeningen moet doen of behandelingen bij de kinesitherapeut nodig hebt, volg je een monodisciplinair oefenprogramma. Dit is te vergelijken met een oefenprogramma dat je ook kan volgen bij een kinesitherapeut die aan een ziekenhuis verbonden is. Met het verschil dat er in een privépraktijk meer specifieke en persoonlijke zorg aangeboden wordt.

 Het programma bestaat uit:

  1. Kinesitherapeut: spierversterkende oefeningen 

    In de eerste plaats krijg je oefeningen om je natuurlijk spierkorset van buik en rug terug sterk en stevig te maken. Je leert belasting opvangen met je spierkorset. Nadien volgen zwaardere oefeningen op de mat en specifieke oefeningen. Bij de oefentherapie wordt vooral aandacht besteed aan de kleine stabilisatiespieren. Je leert deze opnieuw gebruiken en controleren. Het is namelijk bewezen dat de kleine stabilisatiespieren bij mensen met chronische lage rugpijn zwakker zijn dan bij mensen die geen rugpijn hebben. Naast dit alles start je ook met uithoudingsoefeningen om je conditie terug op peil te krijgen.

  2. Rugvriendelijke houdingen in dagelijkse situaties

    Eigenlijk pas je hier de principes toe die je leert bij de kinesitherapeut. Je oefent o.a. rugsparende hef- en tiltechnieken. Eventueel komt ook je werksituatie aan bod komen en leer je concrete technieken om rugvriendelijk te werken.

  3. Psycholoog: screening op psychologische factoren 

    Als hieruit blijkt dat er bepaalde factoren aanwezig zijn, bijvoorbeeld stress of angst, die je rugpijn kunnen verergeren en de genezing vertragen, krijg je psychologische ondersteuning. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat je na een periode van rugpijn angst hebt om te bewegen. Dit is dan een punt waaraan je zal werken. Die psychologische ondersteuning is bovendien niet louter het terrein van de psycholoog. Ook tijdens de oefentherapie bij de kinesist worden bepaalde gevoelens besproken.

  • Wanneer je kinesitherapie volgt, is de terugbetaling afhankelijk van het aantal sessies dat voorgeschreven wordt door je behandelende arts. Dit is afhankelijk van jouw ziektebeeld.